My Fair Lady (Dansk 1960)

Introduktion

My Fair Lady er en ikonisk musical, der blev udgivet i 1960. Den danske udgave af musicalen er en af de mest populære og elskede musicals i dansk teaterhistorie. Den er baseret på George Bernard Shaws skuespil “Pygmalion” fra 1913 og har sidenhen opnået stor succes både på teaterscenen og i filmverdenen.

Hvad er My Fair Lady?

My Fair Lady er en musical, der fortæller historien om Eliza Doolittle, en ung blomsterpige fra Londons fattigkvarter. Hun møder den excentriske professor Henry Higgins, der indgår et væddemål om, at han kan omdanne Eliza til en ægte lady ved hjælp af sin sprogfærdighed og gode manerer. Gennem sang og dans følger vi Elizas transformation og hendes forhold til professor Higgins.

Historien bag My Fair Lady

My Fair Lady er baseret på George Bernard Shaws skuespil “Pygmalion”, der blev udgivet i 1913. Skuespillet handler om den samme historie som musicalen, men med en mere realistisk og samfundskritisk tilgang. Shaw var en kendt irsk dramatiker og forfatter, der ofte behandlede sociale og politiske emner i sine værker. “Pygmalion” blev en stor succes og blev senere tilpasset til en musical af Alan Jay Lerner og Frederick Loewe.

Handling og Karakterer

Handlingen i My Fair Lady

Handlingen i My Fair Lady følger Eliza Doolittle og hendes transformation fra en simpel blomsterpige til en sofistikeret lady. Professor Henry Higgins påtager sig opgaven med at lære Eliza at tale og opføre sig som en ægte dame. Gennem sangnumre som “I Could Have Danced All Night” og “The Rain in Spain” følger vi Elizas udvikling og hendes forhold til professor Higgins.

Eliza Doolittle

Eliza Doolittle er hovedkarakteren i My Fair Lady. Hun er en ung blomsterpige med en stærk vilje og drømme om et bedre liv. Eliza bliver introduceret til professor Higgins, der ser potentialet i hende og beslutter sig for at forvandle hende til en ægte lady. Eliza er en kompleks karakter, der gennemgår en stor udvikling i løbet af musicalen.

Professor Henry Higgins

Professor Henry Higgins er en excentrisk og genial lingvist, der er besat af at forbedre folks sprog og udtale. Han ser Eliza som et interessant projekt og påtager sig opgaven med at lære hende at tale som en ægte lady. Higgins er en kontroversiel karakter, der ofte bliver kritiseret for sin arrogante og nedladende opførsel over for Eliza.

Andre vigtige karakterer

Udover Eliza og professor Higgins er der også andre vigtige karakterer i My Fair Lady. Dette inkluderer Colonel Pickering, en ven af professor Higgins, der bliver fascineret af Eliza og hendes transformation. Der er også Alfred P. Doolittle, Elizas far, der er en charmerende og farverig karakter. Disse karakterer tilføjer dybde og kompleksitet til historien.

Produktion og Udgivelse

Den danske udgave af My Fair Lady (1960)

Den danske udgave af My Fair Lady blev opført første gang i 1960 på Det Ny Teater i København. Musicalen blev en stor succes og blev spillet for udsolgte huse i flere måneder. Den danske udgave blev oversat til dansk af Erik Bertner og instrueret af Poul Reumert.

Skuespillere og besætning

I den danske udgave af My Fair Lady fra 1960 blev Eliza Doolittle spillet af Susse Wold, der blev kendt for sin fantastiske præstation i rollen. Professor Henry Higgins blev spillet af Poul Reichhardt, der også blev rost for sin tolkning af karakteren. Den danske besætning var fyldt med talentfulde skuespillere og sangere, der bidrog til musicalens succes.

Modtagelse og anmeldelser

Den danske udgave af My Fair Lady blev mødt med stor begejstring fra både publikum og anmeldere. Musicalen blev rost for sin fantastiske musik, imponerende scenografi og de fremragende præstationer fra skuespillerne. Den blev betragtet som en af de bedste musicals, der nogensinde er blevet opført i Danmark.

Kulturel Indflydelse

My Fair Lady som en klassiker

My Fair Lady regnes i dag som en af de største musikalske klassikere nogensinde. Musicalen har været opført utallige gange over hele verden og har vundet adskillige priser. Den er kendt for sine tidløse sange og sin rørende historie om identitet og selvrealisering.

Indflydelse på teater og film

My Fair Lady har haft en stor indflydelse på teater- og filmverdenen. Musicalen har inspireret utallige produktioner og er blevet genfortolket på forskellige måder. Den blev også tilpasset til en succesfuld film i 1964, hvor Audrey Hepburn spillede rollen som Eliza Doolittle. Filmen vandt flere Academy Awards, herunder prisen for Bedste Film.

My Fair Lady i dansk kultur

My Fair Lady har haft en betydelig indflydelse på dansk kultur. Musicalen har inspireret og påvirket mange danske teaterproduktioner og har været en vigtig del af dansk teaterhistorie. Den danske udgave fra 1960 er stadig kendt og elsket af mange teaterelskere i dag.

Trivia og Interessante Fakta

Priser og nomineringer

My Fair Lady har vundet adskillige priser og blev nomineret til flere Tony Awards, herunder prisen for Bedste Musical. Den har også vundet flere Olivier Awards i London og har modtaget anerkendelse for sin musik og scenografi.

Bag kulisserne

Bag kulisserne på My Fair Lady var der et stort og dedikeret hold af skuespillere, sangere, dansere og teknikere, der arbejdede hårdt for at skabe en magisk oplevelse for publikum. Musicalen krævede omfattende scenografi og kostumer for at genskabe det victorianske London.

Populære sange fra My Fair Lady

My Fair Lady er kendt for sine mange populære sange, herunder “I Could Have Danced All Night”, “The Rain in Spain” og “On the Street Where You Live”. Disse sange er blevet tidløse klassikere og er stadig elsket af musikelskere i dag.

Afsluttende tanker

Arven fra My Fair Lady

My Fair Lady har efterladt en stor arv inden for teaterverdenen. Musicalen har inspireret og underholdt publikum i årtier og vil fortsat blive opført og elsket af kommende generationer. Den har sat standarden for, hvad en god musical kan være, og vil altid være et ikonisk værk inden for genren.

My Fair Lady i dag

Selvom My Fair Lady blev udgivet for mere end 60 år siden, er den stadig en populær og elsket musical i dag. Den bliver stadig opført på teaterscener over hele verden og har en stor fanskare. Musicalen fortsætter med at begejstre publikum med sin smukke musik, fantastiske præstationer og rørende historie.